
Η θεωρία των ψυχοσωματικών βασίζεται στην ιδέα ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να εκδηλωθούν στο σώμα με τη μορφή συμπτωμάτων ασθενειών και διαταραχών.
Το φυσικό και το πνευματικό μας μέρος είναι αλληλένδετα στο σώμα μας και μία από τις πρωταρχικές του λειτουργίες είναι η αυτορρύθμιση: η ξεκούραση, η ικανοποίηση αναγκών και η βίωση ορισμένων συναισθημάτων. Ωστόσο, λόγω του γρήγορου ρυθμού της ζωής μας και των προσπαθειών μας να παραμείνουμε εντός προγράμματος, συχνά δεν δίνουμε σημασία στα σήματα του σώματός μας. Προσπαθώντας να συμβαδίσουμε με έναν ταραχώδη τρόπο ζωής, αγχωνόμαστε, αγνοούμε την κούραση, δεν τρώμε ή πίνουμε και μας λείπει ο ύπνος. Όλα αυτά οδηγούν σε διάσπαση των αντισταθμιστικών ικανοτήτων του σώματος. Και, φυσικά, έρχεται η τελευταία διαμαρτυρία του - η ασθένεια.
Ο παράγοντας πυροδότησης για οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να βρεθεί στις εμπειρίες τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ένα άτομο αισθάνεται αδύναμο και ανίσχυρο. Η αδυναμία επίλυσης μιας εσωτερικής ή εξωτερικής σύγκρουσης προκαλεί οργή, επιθετικότητα, αίσθημα ανικανότητας.
Τα αρνητικά συναισθήματα δεν βρίσκουν διέξοδο και συσσωρεύονται στο σώμα. Τότε το σώμα αρχίζει να βιώνει διαφορετικά καταπιεστικές καταστάσεις και ξεκινά μια παθολογική διαδικασία. Συχνά, δείκτες ψυχοσωματικών είναι η απαισιοδοξία, η εχθρότητα, η συνεχής ενοχοποίηση, το άγχος, η εστίαση στις αποτυχίες, ο φόβος της αλλαγής, ο φθόνος και η απομόνωση, η αδυναμία κατανόησης και έκφρασης συναισθημάτων.
Οι ασθένειες εμφανίζονται συχνά όταν οι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα που καθορίζονται όχι από τους ίδιους, αλλά από τους γύρω τους. Εργασία που δεν μας φέρνει χαρά, οικογενειακές συγκρούσεις, συνεχής φροντίδα ενός άρρωστου συγγενή και άλλες τέτοιες καταστάσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε απελπισία και μας προκαλεί μια απίστευτη δυσαρέσκεια για τη ζωή. Έτσι, τα ψυχοσωματικά μπορεί να προκληθούν από τρεις συνθήκες:
- πολλά αρνητικά συναισθήματα
- η συνεχής καταστολή τους
- τα παραπάνω δυο για μεγάλο χρονικό διάστημα
Το ψυχοσωματικό συστατικό έχει αποδειχθεί σε ασθένειες όπως το βρογχικό άσθμα, η αρτηριακή υπέρταση, οι αλλεργίες, οι ημικρανίες και ορισμένες ασθένειες του εντέρου.
Η πρωταρχική ψυχολογική παρόρμηση πυροδοτεί σωματικές διεργασίες και επηρεάζει πολλές λειτουργίες του του σώματος. Ένα από τα πρώτα εγχειρίδια για τις ψυχοσωματικές ασθένειες γράφτηκε από τη Louise Hay. Για παράδειγμα, σκέφτηκε ότι ο λόγος για συχνούς πονόλαιμους θα μπορούσε να είναι ο ανέκφραστος θυμός και το υπερβολικό βάρος. Η αδυναμία να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του, αντικατοπτρίζεται σε προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη, όπως και ένα συντριπτικό βάρος ευθύνης ή η έλλειψη υποστήριξης. Ωστόσο, από τότε έχει πραγματοποιηθεί νέα έρευνα και έχουν αναπτυχθεί άλλες τεχνικές και ο κατάλογος συνεχίζει να επεκτείνεται.
Το ''Recall Healing'' του Gilbert Renaud είναι ένας πλήρης οδηγός για τους πιθανούς λόγους συγκρούσεων και τον τρόπο επίλυσής τους. Ο συγγραφέας εξετάζει όχι μόνο την προσωπική αλλά και την οικογενειακή εμπειρία ενός ατόμου, όταν μια ασθένεια μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τον πρόγονό του περίπου στην ίδια ηλικία.
Τεχνικές πρόληψης και αφαίρεσης των πρώτων συμπτωμάτων των ψυχοσωματικών
''Ένα γράμμα στο σώμα''. Η πρακτική βασίζεται στην ιδέα ότι η στάση απέναντι στο σώμα μας είναι μια υποσυνείδητη προβολή των σχέσεων μας με άλλους ανθρώπους. Γράψτε μερικές φράσεις που θα θέλατε να πείτε στο σώμα σας. Στη συνέχεια, διαβάστε τα ξανά και επιλέξτε αυτό που πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πραγματική ζωή, ποιες καταστάσεις περιγράφει.
''Ταυτοποίηση με το σύμπτωμα''. Οι άνθρωποι συχνά διαχωρίζουν μια ασθένεια από τον εαυτό τους, την αντιμετωπίζουν ως εμπόδιο, ως πηγή προβλημάτων. Η ιδέα της πρακτικής είναι να σταθείτε στη θέση της ασθένειάς σας και, εκ μέρους της, να εκφράσετε πώς αισθάνεστε και γιατί εμφανίστηκε. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να καταλάβετε σε ποιον απευθύνονται τα λόγια του συμπτώματός σας, σε ποιον δεν ειπώθηκαν, και ως εκ τούτου να μετακινηθείτε από το υποσυνείδητο σε ένα πιο συνειδητό επίπεδο βοηθώντας να βρείτε την αιτία της νόσου σας και πιθανές μεθόδους θεραπείας.
Κάθε σύμπτωμα έχει ''κρυφά οφέλη'' όταν γίνεται πλέον εύκολο για το σώμα μας να παριστάνει το θύμα. Αυτός είναι ένας υποσυνείδητος μηχανισμός χειραγώγησης άλλων ανθρώπων λόγω του φόβου μας να μείνουμε μόνοι ή να μην επιβιώσουμε.
Εάν εντοπίσουμε τα οφέλη μιας ασθένειας, θα είναι πιο εύκολο να εργαστούμε για τη δική μας στάση απέναντι σε αυτήν. Για να το κάνουμε αυτό, κάνουμε μια ερώτηση στον εαυτό μας: ''Πώς θα αλλάξει η ζωή μου εάν η ασθένεια υποχωρήσει; Τι θα κερδίσω και τι θα χάσω;'' Όταν ένα εσωτερικό ''θύμα'' προσπαθεί να μας ελέγξει γεμίζοντας το κεφάλι μας με αρνητικές σκέψεις, είναι απαραίτητο να το εντοπίσουμε και να πούμε στον εαυτό μας ότι αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το εσωτερικό μας ''θύμα''.
Η κύρια πρακτική που θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ψυχοσωματική διαταραχή είναι η αγάπη και η αυτοφροντίδα. Οι βασικές συστάσεις είναι: -Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας αλλά να τα παρακολουθείτε τα και να τα αναγνωρίζετε. Εάν αισθάνεστε ανίσχυροι και ανίκανοι να αλλάξετε κάτι, είναι καλύτερα να αφήσετε τον εαυτό σας να ζήσει αυτή την εμπειρία, να είστε σε αυτή την κατάσταση συνειδητά και να το αποδεχτείτε και μην προσπαθείτε να το κρύψετε μέσα σας.
-Μείνετε θετικοί, να είστε ευγνώμονες για κάθε μάθημα ζωής
-επικοινωνήστε με έναν ειδικό εάν δεν μπορείτε να χειριστείτε τον εαυτό σας
-Κάντε φυσική άσκηση, κρατήστε μια ισορροπημένη διατροφή και ξεκουραστείτε όταν είναι απαραίτητο
-δώστε προτεραιότητα σε πιο σημαντικά πράγματα και αναβάλλετε όλα τα λιγότερο σημαντικά, έτσι θα απαλλαγείτε από το περιττό άγχος και την πολλές ανούσιες ευθύνες.
Συνειδητοποιώντας τη δική σας αξία και σημασία, επιλέγοντας τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε κατάσταση, κάνετε το πιο σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ζωή.
Σε αυτό το σημείο αρχίζει η προσωπική σας ίαση.
Add comment
Comments