
Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα που μας συνοδεύει στη ζωή. Εκπληρώνει μια προστατευτική λειτουργία και μας βοηθά εξελικτικά να επιβιώσουμε, δηλαδή μας προστατεύει από εξωτερικές απειλές και προειδοποιεί για κίνδυνο. Υπάρχουν όμως φόβοι που μας περιορίζουν και μας κρατούν εντός αυστηρών ορίων. Απορρίπτουμε ακούσια τα μαθήματα, τις ευκαιρίες και τους πόρους πίσω από αυτά. Τέτοιοι φόβοι μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο φόβος μπορεί να προέρχεται από τους προγόνους μας ως αποτέλεσμα μιας αρνητικής εμπειρίας σε κάποιον από αυτούς. Για παράδειγμα, ένα άτομο έβγαλε πολλά χρήματα και τα έχασε. Η τραυματική εμπειρία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σε επίπεδο σώματος. Οι απόγονοι φέρουν τον φόβο του μεγάλου πλούτου και υποσυνείδητα απορρίπτουν ευκαιρίες για να βγάλουν χρήματα, προστατεύοντας τον εαυτό τους από την επανάληψη αρνητικών εμπειριών. Τα χρήματα έρχονται σε αυτούς με δυσκολία και όταν έρχονται, φεύγουν εύκολα σε απαραίτητα έξοδα.
Οι βαθιά ριζωμένοι φόβοι μέσα μας, σχηματίζονται στην παιδική ηλικία, όταν το νευρικό σύστημα είναι ακόμα ευαίσθητο. Εάν ένα παιδί έχει μια περίπλοκη σχέση με τους γονείς του, μπορεί να αναπτύξει έναν φόβο οικειότητας. Τότε στο μέλλον θα είναι δύσκολο για αυτόν να χτίσει σχέσεις. Επίσης, υπάρχει φόβος για πράγματα που το παιδί είχε αντιμετωπίσει, αλλά δεν είχε υποστηριχθεί να ξεπεράσει, π.χ. μοναξιά, σκοτάδι, ζώα κ.λπ. Υπάρχουν επίσης επιβεβλημένοι φόβοι, όταν ένα άτομο δεν έχει βιώσει κάτι προσωπικά, αλλά έχει λάβει πληροφορίες από ιστορίες άλλων ανθρώπων, της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης. Μπορεί κανείς να υιοθετήσει άθελά του τους φόβους των γονιών, των συγγενών και των φίλων.
Όταν ο φόβος δεν προστατεύει από μια πραγματική απειλή, περιορίζει την ελευθερία και διαστρεβλώνει την αντίληψη της πραγματικότητας. Ο παράλογος φόβος μας αναγκάζει να ζούμε και να ενεργούμε διαφορετικά, εμποδίζοντάς μας να σκεφτόμαστε λογικά και να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας. Φόβοι εμφανίζονται συχνά σε περιοχές όπου υπάρχουν κρυμμένοι πόροι και δυνατότητες ανάπτυξης.
Αναγνωρίστε τους φόβους σας
Αναλύστε τι φοβάστε και γράψτε το σε χαρτί. Αυτοί μπορεί να είναι φόβοι για συγκεκριμένα πράγματα (ύψη, αράχνες, σκύλοι, δημόσια ομιλία, ασθένειες) ή πιο αφηρημένοι (μοναξιά, αυτοέκφραση, οικειότητα, δημιουργία οικογένειας). Έτσι τα βγάζουμε από το υποσυνείδητο στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, για κάθε φόβο, γράψτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος. Τι είδους νέες εμπειρίες και τι πόρους θα είχατε. Βοηθά να κοιτάξουμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να αγαπήσουμε - με ή χωρίς φόβο.
Γνωρίστε τον φόβο σας
Σε ένα περιβάλλον διαλογισμού, χαλαρά και αναπνέοντας βαθιά, μπορείτε να προσκαλέσετε τον φόβο σας. Δείτε πώς μοιάζει, τι ή ποιον σας θυμίζει. Ζητήστε του να σας πει ποιος είναι ο σκοπός του, από τι σας προστατεύει και από πού προήλθε. Ακούστε τι σας λέει ο φόβος, οι αλληλεπιδράσεις με το υποσυνείδητό σας, μπορούν να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες ιδέες. Στη συνέχεια, πείτε του ότι τον αποδέχεστε και ευχαριστήστε τον. Αν νιώσουμε έτοιμοι, μπορούμε να πούμε ότι από εδώ και πέρα θα θέλαμε να ζήσουμε χωρίς αυτό και να ζητήσουμε να μας δώσει ελευθερία.
Σκεφτείτε τον φόβο σας
Φανταστείτε ότι ο φόβος σας έχει υλοποιηθεί. Απαντήστε στον εαυτό σας πόσο πιθανό είναι αυτό, τι μπορεί να συμβεί και τι θα κάνετε, ποιος μπορεί να σας βοηθήσει, ποιους πόρους διαθέτετε για την επίλυση της κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο κοιτάζετε στις πιο σκοτεινές γωνιές του φόβου, φέρνετε φως και μια πινελιά ορθολογισμού.
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τους φόβους σας, είναι η αναγνώριση. Όσο συνεχίζουμε να τους αγνοούμε και να τους σπρώχνουμε βαθιά στο υποσυνείδητο, κυβερνούν τη ζωή μας.
Μόλις τους φέρουμε στην επιφάνεια, έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί τους μέσω ψυχοθεραπείας, θεραπείας σώματος, εσωτερικών πρακτικών, διαλογισμού, καθοδήγησης, αστερισμών, εργασίας με τη γενεαλογία, ανάγνωσης λογοτεχνίας και άρθρων για το θέμα.
Έτσι γινόμαστε πλήρεις δημιουργοί της δικής μας πραγματικότητας.
Add comment
Comments