
Τα προσωπικά όρια αντιπροσωπεύουν έναν προσωπικό, ασφαλή χώρο, μέσα στον οποίο νιώθουμε άνετα να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει γύρω μας. Έχουμε τα φυσικά μας όρια (του σώματος) που διαμορφώνονται με βάση τη γνώση του εαυτού μας.
Η κατανόηση του τι φαίνεται σωστό και επιθυμητό για εμάς και τι δεν είναι, βοηθά στη διατήρηση του «εαυτού» μας, καθώς εκτιμούνται οι απόψεις και οι πεποιθήσεις μας. Τα όρια, μας βοηθούν να ορίσουμε τις προτεραιότητές μας, να χτίσουμε υγιείς σχέσεις, ενώ παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας σε κάθε περίσταση.
Τα όρια διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία. Εάν οι γονείς ήξεραν πώς να θέτουν τα δικά τους όρια και τα σεβαστά όρια του παιδιού, βοηθώντας το να αναγνωρίσει και να ζήσει μέσα από τα συναισθήματά του, τότε το παιδί θα γνωρίζει τα φυσικά όριά του, καθώς και τα όρια των άλλων.
Ωστόσο, εάν το παιδί μεγάλωσε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, σε αυστηρό περιβάλλον, όπου συνεχώς παραβιάζονται τα σωματικά και ψυχολογικά του όρια, οδηγεί σε παραμόρφωση της έννοιας των ορίων.
Όταν τα όρια είναι περιορισμένα, το άτομο επιτρέπει στους άλλους να ελέγχουν αυτόν και την κατάστασή του, χωρίς να μπορεί να πει όχι και μπορεί να κάνει πράγματα για τους άλλους σε μειονεκτική θέση. Στο υποσυνείδητο επίπεδο υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας, χαμηλότερη αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας, να λέτε όχι και να εμπλέκεστε σε υγιείς συγκρούσεις, εάν χρειάζεται, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει άβολος για τους άλλους υπέρ της δικής σας ψυχικής υγείας.
Όταν τα όρια διευρύνονται υπερβολικά, το άτομο βλέπει την άποψή του ως τη μόνη σωστή, δίνει αυτόκλητες συμβουλές, δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των άλλων και αγνοεί τις απορρίψεις. Παραβιάζει τα όρια των άλλων ανθρώπων και δημιουργεί δυσφορία, επιδεινώνει τις σχέσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να μάθετε να ακούτε τους άλλους, να σέβεστε τη γνώμη τους, ακόμα κι αν διαφέρει από τη δική σας. Συνιστάται επίσης να εργαζόμαστε πάνω στα δικά μας όρια, γιατί όταν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε ακίνδυνα τις δικές μας ανάγκες, είναι πιο εύκολο για εμάς να κατανοήσουμε τα όρια των άλλων ανθρώπων.
Τα υγιή όρια είναι ευέλικτα, μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση, την περίοδο της ζωής, τη συναισθηματική κατάσταση ή λόγω ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είναι καλό να μάθετε να αισθάνεστε πότε μπορείτε να προσαρμόσετε τα όριά σας, χωρίς να προδώσετε τον εαυτό σας και πότε πρέπει να τα ενισχύσετε.
Μπορείτε να βασιστείτε στις αισθήσεις του σώματός σας: τεντωμένοι μύες, σφιγμένο σαγόνι, πονοκέφαλος, επιθυμία να απομακρυνθείτε από έναν χώρο ή να απομακρυνθείτε με τα χέρια σας, σπρώχνοντας. Το σώμα, σας λέει ειλικρινά πότε παραβιάζονται τα όριά σας.
Είναι ωφέλιμο να παρακολουθείς τον εαυτό σου και τη στιγμή που σου συμβαίνει μια παράβαση ορίων και να το διατυπώνεις χωρίς φόβο κρίσης και παρεξήγησης. Η ανοιχτή επικοινωνία επιτρέπει τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την πνευματική οικειότητα.
Όταν τα όρια είναι καλά εδραιωμένα και γίνονται καθαρά αισθητά στο σώμα, συνειδητοποιούμε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας, είμαστε σε θέση να σταθούμε στα πόδια μας, να αναγνωρίσουμε τον εαυτό και τις διαφορές των άλλων. Δεν αφήνουμε πλέον τους εαυτούς μας να μένουμε σε καταστροφικές σχέσεις, να υποκύψουμε στη χειραγώγηση και την πίεση, να αυτοκαταστραφούμε.
Ο δρόμος για τον καθορισμό ορίων μπορεί να γίνει μακρύς και δύσκολος.
Σε αυτή τη διαδικασία μαθαίνουμε την ικανότητα να βάζουμε όρια ακίνδυνα και με αυτοπεποίθηση, καθώς και να ακούμε τον εαυτό μας και να μην χάνουμε τον εαυτό μας στους άλλους.
Αντιλαμβάνεσαι τι είναι δικό σου και τι όχι, πού είσαι εσύ και πού όχι. Έτσι ανακτούμε την ακεραιότητά μας, το φυσικό μας δικαίωμα στην ατομικότητα και να ζούμε την προσωπική μας ιστορία.
Add comment
Comments